دسته‌ها
آموزشی اخبار قلب

سطح کلسترول خون کلسترول بالای خون

سطح کلسترول خون وکلسترول بالای خون نشان دهنده احتمال بالای خطرابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی می باشد، بنابراین بسیارمهم است که بطور منظم سطح کلسترول خون خود را…

اندازه کلسترول من به چه مفهوم است ؟

این کلسترول خون کلسترول بالای خون نشان دهنده احتمال بالای خطرابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی می باشد، بنابراین بسیارمهم

است که بطور منظم اندازه سطح کلسترول خون خود را چک کنید و آنرا به پزشک خود اطلاع دهید .

آزمایش چربی اطلاعاتی را در مورد کلسترول تام ، کلسترول LDL (بدیادارای اثرات بد قلبی عروقی) ، کلسترول HDL (خوب یا

دارای اثرات خوب قلبی عروقی) و همچنین تری گلیسیریدها در اختیارشما قرار می دهد.

سطح کلسترول کلی (تام) من چقدر باید باشد ؟

.

  • سطح کلسترول تام خون:(Total cholesterol)
  • کمتر از 200mg/dl = مطلوب (میزان پایین خطر)
  • mg/dl 239-200= بینابینی (افزایش میزان خطر)
  • mg/dl 240 یا بیشتر = بالا (افزایش میزان خطر به بیش از دو برابر سطح مطلوب)

.

سطح کلسترول HDL‌ ، باید چقدر باشد ؟

.

HDL‌ مخفف لیپوپروتئین با چگالی بالا می باشد . HDL‌ کلسترول خوب می باشد ، چرا که به نظر می رسد سبب کاهش میزان خطرابتلا

به بیماری قلبی و سکته مغزی می شود .

این بدان مفهوم است که – برخلاف سایر انواع کلسترول – هرچه سطح کلسترول HDL بیشتر باشد، بهتر است .

شما می توانیدسطح کلسترول HDL‌ خودتان رااز طریق ترک سیگار ، کاهش اضافه وزن و فعالیت جسمانی بیشتر افزایش دهید .

.

اندازه سطح کلسترول HDL-C :

.

  • کمتر از 40mg/dl در مردان : ‌ پایین (افزایش میزان خطر)
  •  کمتر از 50mg/dl در زنان : پایین (افزایش میزان خطر)
  •  60mg/dl یابیشتر : بالا (کاهش میزان خطر)

.

سطح کلسترول LDL‌، باید چقدر باشد ؟

.

LDL‌ مخفف لیپوپروتئین با چگالی کم می باشد که مهم ترین ناقل کلسترول خطرناک در بدن می باشد .

سطح بالای کلسترول LDL به مفهوم میزان خطر بالاترابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی است .

انواع سطوح کلسترول LDL-C :

.

  •  کمتراز100mg/dl= مطلوب در مبتلایان به بیماری قلبی یا دیابت
  •  100-129 mg/dl = بالای حد طبیعی
  • 130-159 mg/dl = نسبتا بالا
  •  160-189 mg/dl = بالا
  •  190 mg/dl یا بالاتر = بسیار بالا

.

سطح تری گلیسیرید ، باید چه مقدار باشد ؟

.

سطح کلسترول خون وسطح کلسترول خون بالا
سطح کلسترول خون وسطح کلسترول خون بالا

.

تری گلیسرید ها منابع عمده انرژی در بدن هستند . تری گلیسرید ها از غذاها تامین شده و همچنین بدن نیز قادر به ساخت آنها می باشد .

با بالا رفتن سن افراد ، افزایش وزن یا هردو ، سطح تری گلیسیرید و کلسترول افزایش می یابد .

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت یا بیماری قلبی دارای سطوح بالا ی تری گلیسیرید می باشند .

برخی ازتحقیقات نشان داده اند که افراد با سطح تری گلیسیرید ناشتای بالای حد طبیعی (150 mg/dl یا بیشتر ) در معرض خطر

بیشتر ابتلا به بیماری قلبی یا سکته مغزی می باشند .

سطوح تری گلیسیرید (Triglycerides):

.

کمتر از 150 mg/dl = طبیعی 150-199 mg/dl = نسبتا بالا

200-499 mg/dl = بالا 500 mg/dl یا بیشتر = بسیار بالا

سطوح کلسترول و تری گلیسیرید من:

.

ازجدول زیر برای ثبت کلسترول و تری گلیسیرید خود در هر بار آزمایش استفاده کنید .

اطمینان حاصل نمایید که شما این مقادیر را به پزشک خود اطلاع داده اید .

سومین ویزیت   دومین ویزیت    اولین ویزیت          سطح هدف

…………………………………………………………………… سط کلسترول خون تام

…………………………………………………………………….  کلسترول HDL

……………………………………………………………………. اندازه کلسترول LDL

……………………………………………………………………. مقدار تری گلیسرید

.

آیا پرسش یا توضیحی از پزشک خود دارید ؟

.

دقایقی را برای یادداشت سوالات خود در ملاقات بعدی خود با پزشکتان اختصاص دهید. برای مثال :

هر چند وقت یکبار، من باید سطح کلسترول خون خودم رااندازه گیری کنم؟

در مورد سایر چربیها چطور ؟

.

من چگونه می توانم کلسترول بالای خود را کاهش دهم ؟

.

افزایش کلسترول خون می تواند منجر به بروز بیماری قلبی و سکته مغزی شود .

گرچه شما جهت کاهش سطح کلسترول خود و محافظت از خودتان می توانید اقدامات زیادی انجام دهید، ولی هم چنان نیمی از

افراد بزرگسال دارای سطوح بالای کلسترول خون می باشند. (بالاتر از mg/dl 200).

کلسترول بالای خون نشان دهنده احتمال بالای خطرابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی می باشد که از طریق تغذیه صحیح ، کاهش وزن در

صورت نیاز و فعالیت جسمانی شما می توانید کلسترول خود را کاهش دهید.

همچنین در برخی از افراد مصرف دارو ضروری است ، چرا که تغییر رژیم غذایی در آنها کافی نمی باشد .

پزشک و پرستار شما در تنظیم یک برنامه کاهش کلسترول و حفظ سلامتی به شما کمک می کنند تاازحمله قلبی ویاسکته مغزیجلوگیری شود .

اکثر بیماری های قلبی عروقی به دلیل رسوب کلسترول، پلاک و سایر رسوبات چربی در دیواره سرخرگها ایجاد می شوند .

ممکن است سرخرگهای تغذیه کننده قلب آنقدر دچار گرفتگی شوند که میزان جریان خون کاهش یابد و سبب بروز درد قفسه سینه گردد .

اگر لخته خون تشکیل گردد و سرخرگ را دچار انسداد سازد، ممکن است حمله قلبی رخ دهد .

به طور مشابه اگر یک لخته خون یک سرخرگ خونرسانی کننده مغز را دچار انسداد سازد، سکته مغزی رخ می دهد.

من باکلسترول بالاچه چیزی باید بخورم؟

.

تمرکز خود را برروی غذاهای حاوی چربی اشباع شده اند، بدون چربی ترانس و کم کلسترول مانند موارد زیر قرار دهید :

انواع میوه ها و سبزیجات (روزانه 8 تا10 واحد غذایی مصرف کنید)

.

سطح کلسترول خون کلسترول بالای خون
تغذیه در سطح کلسترول خون کلسترول بالای خون

.

انواع محصولات غله ای مانند نان ، برنج و ماکارونی شامل غلات سبوس دار (روزانه 6 واحد غذایی یا بیشتر مصرف کنید)

محصولات لبنی بدون چربی یا کم چربی (روزانه 2 تا 3 واحد غذایی).

مرغ بدون پوست وگوشت قرمز(مجموع روزانه حداکثر 170 – 140 گرم)

ماهی چرب (در هفته دست کم 2 واحد غذایی به صورت کبابی یاپخته شده در فر) . لوبیا و نخود.

دانه ها و آجیل در مقدار محدود (4 تا 5 واحد غذایی در هفته).

روغن های نباتی غیراشباع مانند کانولا ، ذرت ، زیتون یا روغن سویا (البته میزان استفاده از کره گیاهی یا ترکیبات

تهیه شده از آن محدود باشد).

من دراندازه سطح کلسترول خون باید مصرف چه چیزهایی رامحدود کنم ؟ :

.

درکلسترول خون و کلسترول خون بالا باید محدود شوند تاازحمله قلبی وسکته مغزی جلوگیری کنیم :

1- شیر کامل، خامه یا بستنی.

2- کره حیوانی ، زرده تخم مرغ و پنیر و غذاهای تهیه شده از آنها.

3- ازموادغذایی  حیوانات مانند جگر ، قلوه و مغز و کله پاچه.

4- پروتئین های فرآوری شده پرچربی مثل سوسیس ، کالباس ، سالامی و هات داگ.

5- طبخ اردک و غاز .

6- کیک ها و نان های تهیه شده از زرده تخم مرغ و چربی های اشباع شده.

7- روغن های اشباع شده مانند روغن نارگیل ، خرما یا دانه خرما.

8- روغن های جامد مانند روغن های نباتی جامد هیدروژنه.

9- غذاهای سرخ کردنی.

.

در طبخ غذا به چه نکاتی باید توجه داشت؟

.

  • هنگامی که غذا را می جوشانید ، کباب می کنید یا می پزید، روغن آن را آبکش نمایید .
  • جهت آب دار کردن غذا ،‌ چربی یا آب غذارا برروی آن نریزید و از سایر مواد مثل آب میوه(لیمو ترش یا نارنج) استفاده کنید.
  • بجای سرخ کردن غذا، آن را آب پز نموده یا در فر کباب کنید.
  • قبل از طبخ غذاتمام چربی های قابل مشاهده آن را جدا نموده و همه پوست مرغ را بکنید (اگر می خواهید یک
  • مرغ یا بوقلمون کامل را کباب کنید، پس از کباب شدن پوست آن را جدا کنید ) .
  • جهت چرب کردن غذا در فر، از اسپری روغنهای نباتی استفاده کنید .
  • میزان کمتری از غذاهای چرب و میزان بیشتری از غذاهای کم چرب مانند ماکارونی ، برنج ، لوبیا و سبزیجات را میل بکنید .
  • غذاهای تهیه شده از تخم مرغ را با استفاده ازسفیده تخم مرغ یا جایگزینهای تخم مرغ (و نه زرده تخم مرغ) تهیه کنید .
  • بجای پنیر معمولی از پنیر کم چربی ، پنیر موزارلای تهیه شده از شیر بدون چربی و سایر پنیرهای بدون چربی یا کم چرب استفاده کنید.